SHERPAZ.nl

technieken navigatie

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 402 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Kaart Kompas GPS Alternatief
 
 
Aangezien niet iedereen standaard een kompas of GPS in z'n broekzak heeft zitten kun je in situaties terecht komen die het verlangen dat je een richting voor jezelf uit zult moeten zetten. (Nee, batterij van de smart-phone is ook leeg.)
Het bepalen van de windrichtingen zal dan gebaseerd moeten worden op kennis waarbij je alledaagse voorwerpen kunt gebruiken (een stok of een horloge) Hier de manieren die je dan toe kunt passen.
 
Natuur
In de natuur zijn, in de vorm van groene aanslag en mos, diverse aanwijzingen van de windrichtingen. Mos groeit met name op vochtige schaduwrijke plaatsen. Aan gezien de zon normaliter niet uit Noordelijke richting komt zal dit de plaats zijn waar mossen groeien. De meest betrouwbare plaatsen om ernaar te zoeken zijn alleenstaande boomen of andere grote obstakels welke niet zijn omringd door schawuwgevers.
Voor Nederland kun je, bij mossen, het beste aanhouden dat ze in NW richting wijzen. Dit met als achtergrond dat de meest voorkomende windrichting tijdens regenbuien NW is.
Mocht je tijdens een route een boomstronk tegen komen, van een vrijstaande boom, waarvan ook de jaarringen nog zichtbaar zijn. Dan is het volgende wel een leuk proefje. Controleer of onderstaand verhaal klopt:
Doordat harde wind vaak uit één richting komt zal een boom, om dit op te vangen, excentrisch groeien. Je ziet dit terug in de jaarringen. De dikkere kant van de jaarringen noemen we reactiehout en zal, voor Nederland, naar het NW wijzen.
 
Schaduwmethode
Een methode waar je alleen de zon bij nodig hebt is de schaduwmethode. Steek een stok rechtop in de grond en markeer duidelijk waar de schaduw van deze stok eindigd. Wacht nu minstens een half uur. De schaduw zal nu ergens anders staan met een ander eindpunt. Wanneer je van het eerste punt naar het tweede punt een lijn trekt teken je een lijn van West naar Oost.
Deze methode werkt op z'n best op het midden van de dag. In de ochtend en Avond staat de zon te veel op de lijn welke je wilt bepalen.
 
Navigatiehorloge
Ieder analoog horloge (met wijzertjes) kan worden gebruikt als navigatieinstrument. De enige voorwaarden die van toepassing is: "De zon moet zichtbaar zijn en het horloge ingesteld op wintertijd."
Voor het Noordelijk halfrond: Neem het horloge "plat gelegd" voor je. Waarbij de uurwijzer op de zon gericht staat. Deel de hoek tussen de uurwijzer en de 12 (aanduiding op het horloge) door tweeën en dit punt geeft de richting naar het Zuiden.
Voor het Zuidelijk halfrond: Neem het horloge "plat gelegd" voor je. Waarbij de 12 (aanduiding op het horloge)op de zon gericht staat. Deel de hoek tussen de uurwijzer en de 12 (aanduiding op het horloge) door tweeën en dit punt geeft de richting naar het Noorden.
 
Sterren
Voor anderen mag navigatie aan de hand van de sterren duidelijk zijn. Voor mij is het een studie waar ik nog niet aan ben begonnen.
De methode welke ik als kind heb uitgelegd gekregen en zeker functioneert is dat de Poolster het Noorden voor je aan kan duiden. In het plaatje ligt het Noorden, voor waar ik me op dat moment bevind, tussen de molen en de bomen. Naar links is dus West en naar rechts Oost.
Wanneer je zeker wilt zijn dat je de Poolster in het vizier hebt dan kun je dit bevestigen met de grote beer (steelpan). Neem de voorkant van de pan en verleng de afstand tussen die twee sterren vijf maal.
 
Meer navigatie via de sterren, zonnewijzer of sterrenkaart. (Ook een leuke hoogtemeter) Rob Walrecht
 
cookieassistant.com