SHERPAZ.nl

Technieken Vuur

scouting_Nederland
Momenteel zijn er 130 bezoekers online!
 
    Home Technieken Spel Muziek You-Tube_projecten Portaal English
 
Communicatie EHBO Hiken Hout_en_Touw Koken Materiaal Navigatie PSU Vuur Overige_Technieken
 
Inleiding Basis Opbouw Doven
 
 
Je hebt zojuist een vuur gemaakt, maar wat wil je hier eigenlijk mee. Er zijn verschillende vuren voor verschillende doelen. Wanneer je hout in overvloed hebt en het vuur alleen aanmaakt om jezelf te warmen, zul je minder over je doel na hoeven denken dat wanneer je op dit vuur wilt koken. Zeker als het langere perioden betreft en je niet alleen tijd hebt om hout te verzamelen.
 
Piramidevuur
piramidevuur Door een vuurhaard in verticale richting uit te breiden, (Hout vertikaal bijplaatsen) verkrijg je een Piramidevuur. Een vuur met veel hitte, ideaal om een vuur echt gaande te krijgen. Ook met wat natter hout. Blijf echter niet op deze manier aan de gang omdat je snel door je hout heen zult geraken waarbij de meeste hitte verloren gaat.
 
Pagodevuur
pagodevuur Plaats, volgens het plaatje, hout om je piramidevuur. Je bereikt hiermee dat je vuur lager zal worden en het hout wat eromheen ligt is zal drogen. Na verloop van tijd zal dit hout horizontaal verbranden wat veel meer rendement haalt uit je houtvoorraad.
 
Stervuur
stervuur Wanneer je weinig maar droog hout voor handen hebt gebruik je een stervuur. Door je brandstof kops in het vuur te schuiven verbrandt dit veel minder snel. Het tempo en hoeveelheid brandstof wordt toegevoegd is beter te bepalen.
 
Optimalisatie
reflectorvuur Eerder genoemde vuren zijn met name bedoeld om jezelf aan te warmen. Maar wel de basis voor vuur. Door het toevoegen van een “reflector” kun je efficiënter gebruik maken van de hitte die je vuur levert. Een reflector is eenvoudig te maken door twee palen recht overeind te zetten en hier hout tegen te leggen. De reflector zal de warmte weerkaatsen waardoor de stoker meer rendement verkrijgt. Bovendien zal een reflector, haaks op de wind geplaatst, ervoor zorgen dat eventuele rook eerst vertikaal beweegt en dus minder hinderlijk is. Het plaatje laat zien dat één reflector, de hitte van het vuur weerkaatst op de rug van de stoker. Een reflector kan ook worden gebruikt om een eventuele slaapplaats warm te houden en/of om stookhout te drogen.
 
Hitte sturen
Wanneer een vuur speciaal aangelegd wordt om op te koken is het niet slim om een groot vuur te maken. Een groot vuur is niet makkelijk te reguleren en zal dus vaak resulteren in verbrand voedsel. Bovendien is een groot vuur door de hitte moeilijker te benaderen. Maak een klein vuur en gebruik dit optimaal door de hitte te kanaliseren. Blijf er echter wel aan denken dat een vuur zuurstof nodig heeft, alleen de rookgasafvoer dien je te sturen anders zal het vuur doven.
 
Zwerversvuur
zwerversvuur Door het plaatsen van een boomstam aan weerszijde van je vuur kun je boven het vuur koken. De boomstammen zullen functioneren als reflectoren terwijl het vuur toch zuurstof aan kan via de kopse zijden van de stammen. Hetzelfde effect wordt bereikt als je een geul graaft waarin je stookt en waarboven je kookt. Bij de laatste vorm zul je er wel op moeten letten dat de geul lang genoeg is zodat het vuur de benodigde zuurstof aan kan blijven zuigen. Het getekende rooster zal niet altijd voor handen zijn maar is eenvoudig te vervangen door groene takken. Wanneer ook de pan ontbreekt kan er direct op het groene hout gebakken worden. Het is dan wel verstandig om eerst de bast van het groen hout te verwijderen. Dit omdat dat hier de levenssappen van de plant doorheen lopen welke dan ook in het eten trekken. Dit kan resulteren in een slechte smaak aan het eten. Ook zitten er in de bast vaak diverse soorten ongedierte.
 
Kribvuur
kribvuur Het kribvuur werkt op eenzelfde manier als het zwerversvuur het is alleen een permanentere vorm. Twee rijen paaltjes functioneren als reflector. De twee voordelen hiervan zijn dat de hitte gestuurd wordt naar waar hij nodig is en dat de kok zijn knieën niet zal branden.
 
Plateauvuur
plateauvuur Niet alleen bij regen kan een vuur hinder ondervinden van water. Wanneer je op sneeuw een vuur aanlegt zal de hitte van je vuur de aanwezige sneeuw doen smelten. In een dergelijk geval is verstandig je vuur te maken op een plateau. Het plaatje toon twee lagen balkjes met daarop een pagodevuur.
 
Commandovuur
commandovuur_01 Vuur is, met name in de nacht, van verre zichtbaar en kan je positie weg geven. Om deze reden is het commandovuur bedacht. Door een vuur te maken in of onder de grond zal het schijnsel van het licht uit je vuur niet zo makkelijk zichtbaar zijn. Let er wel op dat je het vuur met zo min mogelijk rookproducerende middelen aan maakt. Anders gaat het vuur, zeker overdag, nog zijn doel voorbij. Een extra voordeel van het commandovuur is dat bijna 100% van de hitte bij het voedsel komt waardoor een heel klein vuur al zal volstaan. Een groot vuur zal niet makkelijk gemaakt kunnen worden omdat het vuur minder zuurstof aan kan. commandovuur_02 Een commandovuur is makkelijker op te zetten in een aarden wal. Belangrijk is wel dat degene die je vuur niet mag zien, niet op je rug kijkt. Bij een commandovuur is het eenvoudig je rookgasafvoer dicht te zetten. Zorg ervoor dat de “schoorsteen” niet geheel wordt afgedekt door een pan of wat ervoor door moet gaan.
 
BELANGRIJK!
Vuur stoken kan een leuke bezigheid zijn maar is wel gevaarlijk. Zorg altijd voor een stookcirkel welke is ontdaan van brandbare materialen. Bosbrand is, zeker met droog weer, makkelijk te veroorzaken. Let ook op eventuele haarwortels die je aan zou kunnen stoken, een smeulende haarwortel kan enkele dagen later en meters verderop alsnog grote schade aanrichten. Zorg, waneer mogelijk, dat je bluswater in de buurt hebt. Wanneer je een stookcirkel afschermt met stenen, gebruik dan nooit stenen die nat zijn. Door het uitzetten van het water in de steen kan de steen zonder waarschuwing klappen.
 
cookieassistant.com